Základní údaje

 Taxonomické zařazení a základní údaje

Druh: Činčila vlnatá (Chinchilla lanigera)

Rod: Činčila (Chinchilla)

Čeleď: Činčilovití (Chichilidae)

Podtřída: Dikobrazočelistní (Hystricoghnathi)

Třída: Savci (Mammalia)

Kmen: Strunatci (Chordata)

Říše: Živočichové (Animalia)

Délka těla: 25-28 cm

Délka ocasu: 17-18 cm

Rozšíření: Původně na rozsáhlém území od středního po severní Chile až do nadmořské výšky 3000 m. V současnosti je registrováno posledních 42 kolonií na dvou oddělených místech ve středním Chile ve výškách 300-1500 m.n.m.

Potrava: Činčila je výhradně vegetarián, v přírodě se živí hlavně různými druhy trav, sukulentními rostlinami, ale také plody, semeny a kořínky.

Sociální struktura: velmi společenská, žije v koloniích čítajících až 100 jedinců

Pohlavní dospělost: 4-10 měsíců

Délka březosti: obvykle 111 dní

Doba rozmnožování: po celý rok

Počet vrhů za rok: obvykle 1-2, výjimečně 3

Počet mláďat ve vrhu: 1-6, nejčastěji 2

Porodní váha: 35g, mláďata se rodí osrstěná, vidoucí a slyšící

Odstavování: v 8-10 týdnech

Délka života: v přírodě 8-10, v zajetí 15-22